Project Nijlen

Op het Kempense platteland nam een moderne villa de plaats in van een vervallen hoeve. Ze is niet alleen binnen ruim voorzien van daglicht en een aangenaam klimaat, maar buiten ook nog van een zwembad en een poolhouse met sauna en fitnessruimte. Er is gezorgd voor een optimaal comfort voor lichaam en geest in deze woning, waarin plaats is voor samenzijn, ontspannen, sporten, maar ook werken. En waar zowel de openbare weg als de buren op een zodanige afstand zijn dat gordijnen en luiken volstrekt overbodig lijken.

Voor Wijnand Thomassen was het niet vanzelfsprekend Belgische belangstellenden te ontvangen op het kantoor van zijn bureau Boxxis Architecten in Barneveld, maar het echtpaar was erg gecharmeerd door een villa die hij in Ermelo, op de Nederlandse Veluwe, had gebouwd. “Ze hadden al enkele Belgische architecten gehad en telkens was het afgesprongen op een ontwerp dat hun woonwensen niet weerspiegelde. Maar bij ons was die klik er wél, en zelfs meteen vanaf het begin, ook omdat ik in Ermelo al iets gerealiseerd had dat sterk leek op wat hen voor ogen stond. Het ontwerp dat ik voor hen maakte, viel in goede aarde en sindsdien is er niets wezenlijks aan veranderd.” 

De vrije hand 

De opdrachtgevers waren vijftigers die de levensfase én het zakelijke succes hadden bereikt waarop ze nog eens éénmaal konden gaan bouwen om daarmee hun droomwoning te realiseren. “We zijn in dezelfde streek gebleven. Ik heb mijn vrouw op een dag verrast met de aankoop van een stuk grond en haar vervolgens zoveel mogelijk de vrije hand gelaten in het formuleren van haar ideeën’’, zegt de bewoner. 

“De woning ademt vooral haar geest, maar om dat mogelijk te maken moesten we wel eerst een zoektocht ondernemen naar een architect die onze ideeën begreep en kon vertalen. We hadden niet kunnen denken daarvoor helemaal in Nederland uit te komen.” 

Tabula rasa 

Een droomwoning is geen compromiswoning. Gewoonlijk worden van een oud huis in ieder geval enkele muren behouden, maar in dit geval werd er gekozen voor tabula rasa, zodat er ook volledige vrijheid was. De villa strekt zich in de breedte uit over het ruime perceel en is aan alle kanten open. Metershoge glaspartijen bieden een schitterend uitzicht op grasvelden, struiken en hoge bomen in de verte en geven de bewoners het gevoel verbonden te zijn met de omgeving. Er zijn geen verdiepingen. Alle woondelen bevinden zich op het gelijkvloers, met uitzondering van de technische ruimte, een opslagruimte en een fitnessruimte, die zich in de kelder bevinden. Aanvankelijk was die kelder kleiner van opzet. Door ze te vergroten zijn de opbergruimte en de fitnessruimte gegroeid. Daardoor heeft de berging een polyvalenter karakter gekregen en is de fitness luxueuzer geworden. Met één druk op de knop kunnen de rekkende of strekkende bewegingen bijvoorbeeld begeleid worden door de muziek van een zelf samengestelde playlist. Dankzij een ingenieus systeem kan overal muziek weerklinken uit (onzichtbare) luidsprekers. 

“Het is een woning geworden die veel warmte uitstraalt’’, zegt Wijnand Thomassen. “Modern kan soms ontaarden in leegte en kilte, maar dat is hier niet gebeurd. Dat warme effect is mede bereikt door te kiezen voor kleuren en materialen die natuurlijk overkomen, bijvoorbeeld een toplaag van natuursteen over het beton en door de stalen kolommen een aanschijn van hout te geven.” 

Privacy 

Het is ook een woning die privacy biedt. Langs de voorkant is naast de inkom een werkruimte gecreëerd waar de eigenaar zijn bureau heeft ingericht. Het is een dubbel bureau, zodat er enkele dagen per week iemand aan kan plaatsnemen voor de boekhouding. Via diezelfde voorkant is er toegang tot een badkamer, een dressing en ten slotte een slaapkamer. Ook in deze kamer hebben de bewoners een fantastisch uitzicht op het grasveld vol dauw of rijp tijdens het ontwaken. Alle ruimtes liggen naast elkaar, zijn via elkaar toegankelijk en bieden toch voldoende afscheiding. Iemand kan in de zitruimte tussen keuken en living vanuit een Eames stoel comfortabel geïnstalleerd naar een groot scherm kijken, zichtbaar zijn voor mensen in die andere ruimtes en toch geen enkele last hebben van hun aanwezigheid of gepraat. “Er is zelfs een apart appartement voorzien voor gasten”, zegt Wijnand Thomassen. “Wooncomfort betekent ook optimaal kunnen genieten van een woongedeelte als je daar bent.” 

Bijna energieneutraal 

De openheid aan de voorkant wordt weerspiegeld aan de achterkant. De open keuken gaat naadloos over in het terras, dat ook weer met het oog op comfort is ingericht met onder meer terrasmeubelen en een barbecue. Daarachter bevindt zich het zwembad en daarnaast het poolhouse, dat ook al meer functionaliteit biedt dan enkel die van omkleedruimte. Zoveel glaspartijen, een verwarmd zwembad en zoveel woonruimte zou de meeste huiseigenaren met schrik en beven naar de jaarlijkse afrekening van gas en elektra doen uitzien, maar de villa is, dankzij de installatie van duurzame energiebronnen en een ver doorgevoerde isolatie, bijna energieneutraal. Zittend aan de rand van het zwembad, met een drankje in de hand en in aangenaam gezelschap, komt er automatisch een gevoel van tevredenheid en geborgenheid over iedereen; gast evengoed als bewoner. 

Waarom zou je kiezen voor een park, restaurant of hotel als het hier net zo aangenaam is? Misschien dat daarom de openbare weg zo ver van het huis ligt: er is geen reden daar naartoe te gaan. 


Foto’s:
Copyright Jaro van Meerten, The Art of Living magazine